Zakładka klas I-III w Niedrzwicy Dużej
Strona Główna · Artykuły · Download · Forum · Linki · Kategorie Newsów Listopada 27 2024 04:36:03
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Download
FAQ
Forum
Linki
Kategorie Newsów
Kontakt
Galeria
Szukaj
Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 545
Najnowszy Użytkownik: Gosia
kalendarz
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
Imieniny
Klasa II b w Światowy Dzień Pizzy włączyła się !
9 lutego 2023 roku uczniowie klasy II b włączyli się w obchody Międzynarodowego Dnia Pizzy.

Uczniowie poznali historieę powstania pizzy, rozmawiali na temat zdrowego odżywiania się i jak często mozemy sobie pozwolić na fast foody. Polacy najchętniej sięgają po pizzę Margheritę z serem, Capricciosę z szynką oraz pieczarkami. Jedną z najczęściej zamawianych pizz jest również Peperoni z pikantnym salami.

Początków pizzy możemy dopatrzeć się w starożytnej Grecji, gdzie ze smakiem zajadano się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Placki te, które dały początek pizzy, nazywano wówczas "plangutos".Rzymianie wyrabiali pizzę na naturalnym zakwasie i nazwali ją "focaccia". Co ciekawe, w przeszłości pizza smakołykiem również uboższych mieszkańców. Mieszkańcy Neapolu wyrabiali ją z mąki i wody i nazwali "picea". Później Włosi zaczęli smarować pizzę sosem z aromatycznych pomidorów.
Od focacci do pizzy - w XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu. Kiedy w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita - od imienia królowej, która do dziś jest najpopularniejszą pizzą na świecie.

Pizza od zawsze jest wspaniałą pomocą dydaktyczną na lekcjach matematyki ! Dlatego też kroiliśmy ją na połówki i ćwiartki i układaliśmy z nich całości, a przy tym świetnie sie bawiliśmy. Papierowe pizze stworzyliśmy a w nagrode od rodziców do degustacji pizzę dostaliśmy !

Dziękujemy Rodzicom za pyszna pizzę !

Przepis na pizzę włoską:

300 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
120 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Jak zrobić pizzę krok po kroku?

Przygotuj rozczyn z drożdży - rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mąki oraz cukru. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Rozczyn powinien zwiększyć objętość około 3-krotnie.
Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z solą. Wlej rozczyn, a następnie zacznij zagniatać. Na koniec dolej oliwę oraz przegotowaną wodę. Zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj materiałową ścierką. Ciasto będzie wyrastać przez ok. godzinę.

Ile piec pizzę?
Nastaw piekarnik na 250 st. C i piecz przez ok. 10 - 12 min.

Jak zrobić sos do pizzy?
Najprostszy przepis na sos do pizzy to połączenie przecieru pomidorowego z oliwą, odrobiną cukru i przyprawami - czosnkiem, oregano, bazylią oraz solą.

Jak piec pizzę?
Wybierz funkcję z termoobiegiem. Jeżeli piekarnik nie posiada tej opcji, zdecyduj się na pieczenie góra-dół. Pieczenie na kamieniu to najlepsze rozwiązanie - pizza piecze się krócej i równomiernie. Tradycyjną blachę umieść w dolnej części piekarnika.

Czytaj więcej na:
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Dzien-Pizzy-2022-Kiedy-jest-Dzien-Pizzy-Jak-zrobic-pizze-n163902.html#tri





Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Licznik do wakacji
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Nauczyciel
19 grudnia 2007 15:29:27
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wycieczek, uroczystości i imprez szkolnych znajdujących sie w naszej GALERII oraz do przeczytania artykułów w zakładce ARTYKUŁY.
Copyright © 2006
Powered by PHP-Fusion v6.01.6 © 2003-20051360992 Unikalnych wizyt Asymetric Green Theme by: Divine JazOOn