18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw!. Celem tej międzynarodowej inicjatywy jest budowanie świadomości nt. roli spożywania tych produktów oraz przypomnienie, że owoce i warzywa są nie tylko bogate w witaminy i minerały, lecz także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób.
Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków, dżemów, sałatek, itp. Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw - jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować tak codziennie - zjadając zarówno owoce jak i warzywa !
Warzywa, owoce, a także ich przetwory, takie jak soki, powinny być w naszej diecie obecne każdego dnia. Przynoszą korzyści nie tylko dla zdrowia, ale ich uprawa zapewnia miejsca pracy milionom rolników na całym świecie, a ich rodzinom utrzymanie. Te dwa przekazy zostały wpisane w aktualną politykę ONZ, która ogłosiła każdy rok Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Przez najbliższe 12 miesięcy Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) będzie zachęcać władze państw do prowadzenia edukacji nt. diety uwzględniającej warzywa i owoce. Rok Owoców i Warzyw stanie się też pretekstem do poruszenia innych ważnych tematów: zrównoważonej produkcji w rolnictwie, ograniczania strat i marnotrawstwa jedzenia - dlatego tez rozmowy na ten temat towarzyszą nam już od najmłodszych lat szkoły podstawowej.Zachęcamy wszystkich do spożywania codziennie jak największej ilości owoców i warzyw !
Jedz owoce i warzywa, bo w nich siła jest prawdziwa!
Uczniowie klasy I a, pod kierunkiem p. Iwony Pastuszak, klasy I b, pod kierunkiem p. Jadwigi Kowalskiej oraz klasy I c, pod kierunkiem p. Doroty Rusek, z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw - rozmawiali na wpływu owoców i warzyw na nasz organizm, bo regularne spożywanie owoców i warzyw to, obok aktywności fizycznej, podstawowe zalecenie ekspertów dotyczące zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia. Uczniowie nazywali części jadalne roślin i poznawali ich wartości odżywcze. Rozpoznawali dotykiem, węchem i smakiem owoce i warzywa. Przygotowywali i spożywali owoce oraz warzywa na surowo, jak również przetworzone. Były między innymi przepyszne, zapiekane jabłka z cynamonem, za których upieczenie dziękujemy Paniom ze szkolnej kuchni oraz p. Basi i p. Edycie za pomoc przy ich dostarczeniu uczniom klas I. Było bardzo smacznie i kolorowo, a przede wszystkim bardzo zdrowo !
Dodane przez Nauczyciel dnia padziernika 18 2024 14:09:16
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Nauczyciel 19 grudnia 2007 15:29:27 Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wycieczek, uroczystości i imprez szkolnych znajdujących sie w naszej GALERII oraz do przeczytania artykułów w zakładce ARTYKUŁY.