Zakładka klas I-III w Niedrzwicy Dużej
Strona Główna · Artykuły · Download · Forum · Linki · Kategorie Newsów Listopada 24 2024 02:33:45
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Download
FAQ
Forum
Linki
Kategorie Newsów
Kontakt
Galeria
Szukaj
Użytkowników Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 545
Najnowszy Użytkownik: Gosia
kalendarz
trwa inicjalizacja, prosze czekac...
Imieniny
Jak zapobiegać zatruciu bakterią Escherichia coli?
Najprościej zapobiegać, przestrzegając zasad higieny czyli często myć ręce, bo w dużej mierze jest to choroba brudnych rąk. Bakterie przenosimy głównie poprzez ręce, ale możliwe jest też zakażenie przez kontakt z chorym. Można się zarazić w każdej sytuacji, w której był możliwy kontakt z bakteriami kałowymi zakażonego organizmu. A takich sytuacji jest mnóstwo. Można zachorować, spożywając nie myte warzywa i owoce, które wcześniej np. były podlewane gnojówką, pijąc nieprzegotowaną wodę z niepewnego źródła, bo te bakterie mogą również występować w wodzie. Także, dotykając przedmiotów, wcześniej skażonych i spożywając skażone produkty.

Aby oddalić ryzyko zakażenia:

» Jak najczęściej myj ręce, a już na pewno po każdym wyjściu z toalety

» Myj i obieraj to wszystko, co się da (warzywa, owoce), także te pochodzące z upraw ekologiocznych

» Poddawaj dokładnej obróbce termicznej produkty, które tego wymagają

» Pij wodę ze sprawdzonych źródeł lub przegotowaną

» Unikaj fast foodów, sprzedawanych wprost z ulicy

» Nie pij ze wspólnej butelki, nie jedz ze wspólnego talerza

» Szczególną ostrożność zachowaj wyjeżdżając na wakacje do krajach, gdzie licznie występują choroby brudnych rąk. Tam nawet lód powinien być robiony z wody butelkowanej.

Pamiętaj !

Wytrzymałość bakterii E.coli na czynniki środowiska jest stosunkowo mała. E.coli ginie po 20 minutach ogrzewania w temp. 60°C.
Jest także wrażliwa na wszystkie znane środki dezynfekcyjne.
Jednak w środowisku o niższej temp. i większej wilgotności może utrzymywać się miesiącami.

W kale o temp. 0°C może zachować żywotność ponad rok.

Nie wolno lekceważyć pierwszych objawów zatrucia. Jeśli pojawi się biegunka, która trwa dłużej niż 2 dni, towarzyszy jej osłabienie, należy od razu zgłosić się do lekarza.

Co powinno cię zaniepokoić?

» Pierwszym objawem zatrucia jest biegunka. Jeśli pojawi się biegunka, która trwa dłużej niż 2 dni dla własnego bezpieczeństwa skonsultuj się z lekarzem.

» Biegunce najczęściej towarzyszą silne bóle brzucha.

» Jeżeli do tych dwóch objawów dołączy ogólne osłabienie - nie zwlekaj z wizytą u lekarza.

Charakterystyczne przy zatruciu bakterią E.coli sa także

» nudności

» wymioty.

» bóle i zawroty głowy

» niekiedy gorączka

» ogólne osłabienie

Aby przy wymiotach uniknąć groźnego dla organizmu odwodnienia staraj się cały uzupełniać ilość płynów w organizmie czyli pić wodę. Jeżeli jest to możliwe sprawdzaj, czy w kale nie ma domieszki krwi lub śluzu.

Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Licznik do wakacji
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Nauczyciel
19 grudnia 2007 15:29:27
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wycieczek, uroczystości i imprez szkolnych znajdujących sie w naszej GALERII oraz do przeczytania artykułów w zakładce ARTYKUŁY.
Copyright © 2006
Powered by PHP-Fusion v6.01.6 © 2003-20051357565 Unikalnych wizyt Asymetric Green Theme by: Divine JazOOn